Franse filmlegende Jeanne Moreau overleden

De Franse filmlegende Jeanne Moreau is overleden. Ze werd 89 jaar. Een hulp in de huishouding vond haar lichaam in haar woning, melden Franse media. Moreau, bekend om haar doorrookte stem, speelde in 50 jaar tijd in meer dan 120 films. Film was haar leven en ze acteerde tot op hoge leeftijd. ‘Ik stop pas als ik dood ben’, zei ze ooit in een interview.

In 1948 maakte ze haar toneeldebuut op het theaterfestival van Avignon. In eerste instantie leek het niets te worden met een loopbaan in de film: filmmakers vonden haar niet fotogeniek genoeg. In 1957 kwam haar doorbraak met de film ‘Ascenseur pour l’échafaud’. Het jaar erop speelde ze in ‘Les Amants’. De film zorgde in die tijd voor de nodige reuring vanwege een beroemd geworden naaktscene. Haar grote internationale doorbraak beleefde Moreau met de film ‘Jules et Jim’.  In 2000 kreeg ze in Berlijn een GoudenBeer voor haar hele oeuvre, vier jaar later ook een Gouden Palm voor haar oeuvre in Cannes.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>