Ierland; massagraf van kinderen ontdekt bij voormalig tehuis

@Erik Feenstra

In Ierland is een massagraf gevonden op de plek waar vroeger een rooms-katholiek tehuis voor ongehuwde moeders stond: in de plaats Tuam in het westen van Ierland. Forensisch onderzoekers hebben er naar eigen zeggen een grote hoeveelheid stoffelijke resten van baby’s en peuters gevonden. Een historicus maakte uit geboorte- en sterfteregisters op dat er in het tehuis tussen 1925 en 1961 waarschijnlijk zo’n 800 zeer jonge kinderen stierven.

Daarop gaf de Ierse overheid drie jaar geleden de opdracht de bodem rond het vroegere tehuis te onderzoeken. De resten – mogelijk slachtoffers van verwaarlozing 0 lagen in twintig ondergrondse kamers van het tehuis dat werd geleid door nonnen. Het doet denken aan de film ‘Philomena’ uit 2013 (trainer: klik hier), met Judy Dench in de hoofdrol. Ierse meisjes die ongehuwd zwanger raakten, werden vroeger naar dergelijke tehuizen gestuurd om daar te bevallen. Nonnen beweerden jaren dat bepaalde scenes in de film verzonnen waren, maar de waarheid bleek anders. Bij de eerste aanwijzingen voor het massagraf in 2014 zei de aartsbisschop van Dublin dat ‘als er iets was gebeurd’ in Tuam, dat ‘ook wel zal gelden’ voor een aantal andere moeder-en-kindtehuizen uit die tijd, toen het land streng katholiek was. De commissie onderzoekt nog 17 andere instituten die door de katholieke kerk werden geleid.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>