Italiaanse toneelregisseur en Nobelprijswinnaar Dario Fo overleden

De Italiaanse toneelregisseur, toneelschrijver en acteur Dario Fo is overleden. Hij werd 90 jaar. In 1997 ontving Fo de Nobelprijs voor de Literatuur. In ons land was hij bekend als de regisseur van De barbier van Sevilla in 1991 voor de Nederlandse opera. Premier Renzi zei dat Italië ‘een van de grootste voorvechters van het theater, cultuur en burgerleven is verloren’.

Gario Fo mag dan nu worden overladen met lofuitingen, maar onomstreden was hij niet. Hij baseerde zijn werk op de oude Italiaanse Commedia dell’arte traditie, waarbij de draak werd gestoken met ‘hoge omes’ als pausen, politie en maffiabosses. Hij werd ruim veertig keer aangeklaagd voor belediging of smaad en werd meerdere malen op het toneel opgepakt. De Verenigde Staten mocht hij niet in en Italiaanse tv-omroepen censureerden hem lange tijd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>