Scheepsramp voor de Italiaanse kust

Vrijdagavond is voor de kust van Italië de Costa Concordia, een enorm cruiseschip, aan de grond gelopen bij het eiland Giglio, voor de Toscaanse kust. Volgens ooggetuigen moet het schip een rots hebben geraakt. In de romp ontstond een scheur van 70 meter aan de linkerkant. Daardoor maakte het cruiseschip slagzij en hangt 80 graden naar stuurboord. Er zijn tenminste drie doden en veertien gewonden gevallen; nog 70 opvarenden worden vermist. In totaal waren er 4229 mensen aan boord. De meesten konden van het schip worden gered voordat het op zijn kant kwam te liggen. Getuigen spraken van een chaos: reddingsboten raakten onbruikbaar en in paniek sprongen mensen in het koude water. Op het cruiseschip zaten 42 Nederlanders.

De reisorganisaties halen de gestrande reizigers zo snel mogelijk terug naar Nederland. Enkelen van hen hebben problemen omdat hun paspoorten nog in het schip liggen: zij kunnen bij de Nederlandse ambassade in Rome een nooddocument krijgen. Er waren vooral veel Duitsers en Italianen aan boord. Het luxe cruiseschip was vrijdag vertrokken vanuit de haven van Ciuvtavecchia, ongeveer 80 kilometer ten noorden van Rome, om een rondreis te maken door het westelijk deel van de Middellandse Zee. Het 290 meter lange schip is het vlaggenschip van het Italiaanse Costa Cruises. Het werd in 2005 gebouwd, was de nieuwste aanwinst van de vloot van 11 schepen en kostte 450 miljoen euro. Het zou aanleggen in onder meer Palma de Mallorca, Barcelona en Marseille.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>