Helmut Kohl, ‘Kanselier van de Duitse eenheid’, is overleden

Vandaag is de Duitse politicus Helmut Kohl overleden. Hij werd 87 jaar. De laatste jaren zat hij in een rolstoel en on amper nog praten. Kohl gaat de geschiedenis in als een van de grootste staatslieden uit de Europese geschiedenis. De Amerikaanse president Clinton noemde hem de grootste Europese leider van na de Tweede Wereldoorlog. Als Duitse Bondskanselier wist hij doortastend op te treden na de val van de Berlijnse Muur.

Door zijn toedoen werden de DDR en de Bondsrepubliek op 3 oktober 1990 met elkaar verenigd. Tegelijkertijd wist hij naar buiten uit te dragen dat het verenigde Duitsland geen bedreiging voor de rest van Europa zou zijn. Hij wilde geen Duits Europa, maar een Europees Duitsland was met de Franse president Mitterrand de architect van het Verdrag van Maastricht, de basis van de huidige Europese Unie en de euro als eenheidsmunt.

Na zijn aftreden in 1998 werd zijn reputatie verwoest door schandalen: een zwartgeldafffaire en privé-perikelen, zoals de zelfmoord van zijn vrouw Hannelore, onthullingen van zijn zoons en zijn vete met zijn opvolger Angela Merkel. Daarnaast ontpopte ‘zijn’ euro zich vanaf de eurocrisis in 2008 minder rooskleurig als bij de invoering in 2002 was verwacht. Kohl was Bondskanselier van 1982 tot 1998. Tegenover het oostblok zette hij de Ostpolitik van toenadering van zijn voorgangers voort. De val van de Muur was voor iedereen – ook voor Kohl – een volslagen verrassing.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>