Wereldwijd herdenking kernramp Tsjernobyl

Dinsdag 26 april staat de wereld stil bij de kernramp in Tsjernobyl, precies 25 jaar geleden. Het startsein werd vannacht gegeven in Kiev, met een herdenkingsdienst en klokgelui op het tijdstip waarop op 26 april 1986 in de kerncentrale een explosie leidde tot de ernstigste kernramp ooit. Op dit moment staat kernenergie wereldwijd ter discussie, na het ongeluk in de kerncentrale van Fukushima in Japan. Door de aardbeving en tsunami op 11 maart dit jaar raakte de centrale zwaar beschadigd.

 

In de ochtend van 26 april veroorzaakte een mislukt experiment een serie ontploffingen in de kerncentrale van Tsjernobyl, in het huidige Oekraïne. Een enorme wolk radioactieve deeltjes vloog de lucht in en verspreidde zich over grote delen van Europa, ook richting Nederland. De autoriteiten van de toenmalige Sovjet-Unie hielden het geheim, tot Zweden alarm sloeg over de gemeten hoge radioactieve straling. Moskou hield het officiële dodental op  31, maar een VN-rapport uit 2006 sprak van vierduizend slachtoffers. Het dodental kan oplopen tot tien -tot honderdduizend doden, als de mensen worden meegeteld die nog komen te overlijden aan ziektes als gevolg van de straling.

 

Moskou stuurde dienstplichtigen naar de kapotte centrale om puin te ruimen. Zij vingen in vier minuten tijd meer straling op dan een gemiddeld persoon in een heel leven: velen stierven in de jaren daarop. De omgeving van Tsjernobyl is nog altijd een onbewoonbare spookstad. Over de kerncentrale is een betonnen sarcofaag geplaatst, maar onlangs werden er scheuren in geconstateerd: daar moet voor bijna 1 miljard euro aan nieuw beton omheen. Oekraïne heeft de internationale gemeenschap om financiële hulp gevraagd.

 

De ramp luidde een nieuw tijdperk in. Voor Michael Gorbatsjov, de toenmalige leider van de Sovjet-Unie, was de ramp aanleiding om haast te maken met zijn in 1985 begonnen glasnost (openheid) en perestrojka (staatkundige en economische hervormingen). Het leidde uiteindelijk tot ineenstorting van het Sovjetrijk. Sovjetrepublieken werden onafhankelijk, zoals Oekraïne, het thuisland van Tsjernobyl. Het ijzeren gordijn viel en de voormalige vazalstaten konden onafhankelijk van Moskou een eigen koers varen. Veel landen zijn nu lidstaten van de Economische Unie (EU).

De ramp in Tsjernobyl had veel verzet tegen kernenergie tot gevolg, maar dat werd de laatste jaren minder. Zo had Duitsland alweer besloten de kerncentrales langer open te houden. De nucleaire ramp in Fukushima zette de gevaren van kernenergie weer in de spotlights. Duitsland besloot onlangs de kerncentrales toch vroeger te willen sluiten. Nederland houdt zich doof en blind en gaat stug door met de planning van de bouw van een nieuwe kerncentrale.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>