Rubriek: Australië/ Nieuw Zeeland/ Oceanïe

Australia, New Sealand, Oceanië

Inwoners Nieuw-Zeeland op de vlucht voor bosbranden

In de buurt van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn honderden inwoners op de vlucht geslagen voor bosbranden. Meerdere huizen zijn in vlammen opgegaan en zo’n 700 hectare bos is door brand verwoest. Een helikopter die vanuit de lucht het vuur bestreed, crashte. Een  militair kwam daarbij om het leven.

Lees verder...

In de serie TRUMPGEROFFEL: ‘Trump gooit hoorn erop bij premier Australië’

De Amerikaanse president Donald Trump zou zaterdag een ‘minder prettig’ telefoongesprek hebben gevoerd met de Australische premier Malcolm Turnbull en de hoorn op de haak hebben gegooid. Dat blijkt uit gelekte transcripties. Wat ‘een prettig gesprek met een trouwe bondgenoot’ had moeten worden, werd ‘het slechtste gesprek’ dat Trump tot nu toe zou hebben gevoerd.

Lees verder...

Australian Open: Roger Federer verslaat rivaal Rafael Nadal

In het Australian Open, het eerste grote mondiale tennistoernooi van het jaar, heeft de 35-jarige Roger Federer zijn eeuwige rivaal, de 30-jarige Spanjaard Rafael Nadal, verslagen. In de finale won Federer in vijf sets: 6-4, 3-6, 6-1, 2-6 en 6-3. Het is de eerste grandslam-titel voor de Zwitser Federer sinds 2012 en zijn achttiende in

Lees verder...

Australië viert Australia Day – donderdag 26 januari

Donderdag 26 januari viert Australië Australia Day. Op deze nationale vrije feestdag viert het land dat in 1788 de Engelse Eerste Vloot de plek bereikte waar later de stad Sydney werd gesticht. De dag is vergelijkbaar met onze Koningsdag, met veel bier en barbecue’s: down under is het nu hoogzomer. De aboriginals, de oorspronkelijke bewoners, noemen deze dag anders: ‘Invasion Day’.

Lees verder...

Auto rijdt in op voetgangers in Melbourne: doden en ernstig gewonden

In de Australische stad Melbourne is een automobilist met opzet ingereden op voetgangers. Daarbij zijn vijf mensen om het leven gekomen en bijna veertig voetgangers gewond geraakt. De politie heeft een verdachte opgepakt. De man zou rondjes hebben gereden op een kruispunt op Bourke Street in het centrum en daarna het trottoir zijn opgereden.

Lees verder...

Zware aardbeving bij Fiji

In de Grote Oceaan heeft zich dinsdagavond (lokale tijd) een zware aardbeving voorgedaan op ongeveer driehonderd kilometer ten westen van Fiji. De zeebeving vond op 15,2 kilometerdiepte plaats en had een kracht van 7,2 op de schaal van Richter.

Lees verder...

Zware aardbeving voor kust Nieuw-Guinea – tsunamiwaarschuwing afgegeven

In het zuiden van de Grote Oceaan, voor de kust van Papoea Nieuw-Guinea, heeft zich een zware aardbeving voorgedaan. De beving vond op 73 kilometer diepte plaats, zo’n 157 kilometer van de stad Rabaul in het oosten van Papoea Nieuw-Guinea. en had een kracht van 8.0 op de schaal van Richter. Voor de regio is

Lees verder...

Nieuw-Zeeland: zeker zeven doden bij ongeluk vissersboot

In Nieuw-Zeeland zijn bij een ongeluk met een vissersboot zeven mensen om het leven gekomen. Een persoon wordt nog vermist. Drie mensen konden worden gered en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Bij de ingang van Kaipara Harbour sloeg de boot in hoge golven om.Eerder had de schipper de kustwacht gemeld om een zandbank heen te

Lees verder...

Twee hoofdeilanden Nieuw-Zeeland na aardbeving dichter bij elkaar gekomen

De twee hoofdeilanden van Nieuw-Zeeland, het Noorder- en Zuidereiland, zijn na de zware aardbeving van afgelopen maandag een stukje dichter – twee meter – naar elkaar geschoven. Op basis van satellietgegevens blijkt dat het toeristenoord Kaikoura, dat na de aardbeving van de buitenwereld was afgesneden, zo’n 70 centimeter omhoog is geduwd.

Lees verder...

Man steekt zichzelf in brand in bank Melbourne: 27 gewonden

In de Australische stad Melbourne heeft een 21-jarige man zich vrijdag in brand gestoken in een grote bank. Het vuur veroorzaakte een grote explosie. Het was druk in de bank op dat moment: 27 mensen raakten gewond, van wie zes ernstig. De dader liep met een voorwerp vol brandbare stof de Commonwealth Bank in de

Lees verder...

Ruim 800 mensen – onder wie Nederlanders – geëvacueerd uit Kaikoura

Na de aardbeving in Nieuw-Zeeland zijn meer dan 800 bewoners en toeristen geëvacueerd in Kaikoura. Eerder maakte Travel Essence bekend dat zij zestig Nederlanders met een vliegtuig konden evacueren. De reisorganisatie wilde niet wachten op marineschepen. In Kaikoura zitten nog een aantal nederlanders die met een camper rondtrekken.

Lees verder...