Londen: Big Ben zwijgt vier jaar lang

De beroemdste klok ter wereld, de Big Ben in Londen, zal vanaf volgende week maandag vier jaar niet te horen zijn. Tot 2021 zal alleen tijdens grote evenementen als oud en nieuw de klok klinken. Reden is een grootscheepse renovatie van de 96 meter hoge Elizabeth-toren aan de Theems, waarin de 13,7 ton zware klok hangt. 

De toren heet in de volksmond Big Ben, maar eigenlijk is dat de naam voor de zwaarste van de vijf klokken in de toren. Vermoedelijk is de klok vernoemd naar de Britse bouwer en politicus Sir benjamin ‘Ben’ Hall (1802-1867). De klok slaat al 157 jaar zonder onderbreking; alleen in 2007 en tussen 1983 en 1985 sloeg de klok niet wegels renovatie.

De toren maakt deel uit van het parlementsgebouw, Palace of Westminster. Het 1100 kamers tellende gebouw moet worden gerenoveerd. Al tientallen jaren wordt alleen het hoogst noodzakelijke opgelapt, maar de parlement heeft de miljarden kostende renovatie niet goedgekeurd. Ook Buckingham Palace, het paleis van koningin Elizabeth, is nodig aan renovatie toe: het lekt op een aantal plaatsen en vorig jaar brak een stuk van de gevel af.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>