Zondag 13 augustus: Linkshandigendag

@Erik Feenstra

Zondag 13 augustus is het Internationale Linkshandigendag. Je koopt er niks voor, maar voor de linkshandige medemens is het gewoon leuk. Ook ik maakt deel uit van deze minderheid. In de wereld waar rechts allesbepalend is, kijken ze me meewarig aan als ik niet weet welke kant de sleutel in het slot draait, je een schroef vast- of losdraait.

Ooit vroeg mijn neefje samen met hem iets van Meccano te bouwen. Hij is ook links. Bij iedere schroef moest ik zeggen: ‘andersom’ en ik besefte dat zoiets simpels linkshandigen niks zegt. Dat moeten we telkens opnieuw uitproberen. Het kán verdraaid lastig zijn en niet ongevaarlijk, bijvoorbeeld als bij ‘rechts heeft voorrang’ in het verkeer.

Máár: linkshandigen zouden gevoeliger, creatiever en vooral intelligenter zijn. Van de laatste zeven Amerikaanse presidenten schreven er vijf links, onder wie Obama. Vroeger moest je op school rechts leren schrijven, anders kreeg je een tik op je vingers. Daar doen we nu niet moeilijk meer over; sommige werktuigen, zoals een schaar, zijn tegenwoordig zelfs speciaal voor linkshandige mensen gemaakt. In veel culturen moeten handelingen als schrijven en eten nog steeds met rechts. De linkerhand wordt er gebruikt voor ‘onreine klusjes’, bijvoorbeeld om je billen mee af te vegen. Handen schudden doen we ook altijd met rechts.

In 1975 richtte de Amerikaan Dean R. Campbell een belangenvereniging van linkshandigen op. De eerste daad was het kiezen van een eigen ‘feestdag’ in augustus 1976, toen de dertiende op een vrijdag. Een ideale datum, want de rechtshandige wereld beweert dat wij met onze twee linkerhanden onhandig zijn, vaker pech hebben en meer ongelukken veroorzaken.  Sinds 1999 doet ons land aan deze dag mee.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>