Bocuse d’Or: grootste kookwedstrijd ter wereld in Lyon

Vandaag en morgen vindt in het Franse Lyon de grootste kookwedstrijd ter wereld plaats: iedere twee jaar komen de beste koks ter wereld daarheen om het tegen elkaar op te nemen voor de Bocuse d’Or. De prestigieuze kookwedstrijd, volgens de NOS de ‘Olympische Spelen van het koken’, vindt dit jaar voor de dertigste keer plaats.

Met op de achtergrond zo’n 3500 man op de tribunes, meoten topkoks in 5,5 uur twee schotels klaarmaken. Uit ons land doen chef Jan Smink en assistent Sander Verhaaf mee, samen met coach Lars Aukema (die niet mee  mag koken). Het team kreeg in september te horen dat ze bressekip met rivierkreeftjes moeten serveren, een eerbetoon aan Paul Bocuse, de grondlegger van de wedstrijd. Bij de eerste editie moesten de chefkoks met dezelfde hoofdingrediënten werken. Eind november werd bekend dat het tweede gerecht helemaal veganistisch werd, voor het eerst in deze wedstrijd.

Schmink en zijn team trainden in een speciaal gebouwde wedstrijdkeuken in Wolvega. Ze moesten eerst de Nederlandse competitie winnen en hoge ogen gooien tijdens de Europese finale in Budapest. Daar werd het team zevende. Een hjury van internationale sterren chefs maakt morgen na afloop de winnaar van de Bocuse d’Or bekend. Tot nu toe wist nog nooit een Nederlander de prijs mee naar huis te nemen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>