2016 duurt één (schrikkel)seconde langer

Het jaar 2016 zal een seconde langer duren. Vandaag wordt een zogenoemde schrikkelseconde toegevoegd, om te voorkomen dat de klokken niet exact gelijk aan de realiteit lopen. Om 23.59.59 uur gaat de ‘universele tijd’ in: dan gat de klok naar 23.59.60 en pas daarna naar 0.00 uur: de kok wordt een seconde stilgezet. Een schrikkelseconde staat los van een schrikkeljaar (ook 2015 had er één), maar het is in principe hetzelfde.

De aarde draait in één jaar om de zon: 365 dagen en zes uur. Om dat op te lossen, is er eens in de vier jaar een schrikkeljaar. De aarde draait in 24 uur om haar as: een dag gedeeld door 86.400 is een seconde. Maar volgens de moderne atoomklokken duurt een dag 86.400,002 seconde: een seconde in anderhalf jaar tijd.  Met een schrikkelseconde is dat euvel te ‘achterhalen’. De extra seconde werd in 1972 ingevoerd, maar is omstreden. Sommige computersystemen kunnen er niet mee omgaan en lopen vast.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>