Zaterdag 13 augustus: Linkshandigendag 2016

Zaterdag 13 augustus is het Internationale Linkshandigendag. Je koopt er niks voor, maar voor een linkshandig iemand is het gewoon leuk. Ook ik hoor tot deze minderheid. In de wereld waar rechts allesbepalend is, wordt je meewarig aangekeken als je niet automatisch welke kant de sleutel in het slot draait, of hoe je een schroef vast- of losdraait. Ooit vroeg mijn neefje samen met Meccano te spelen. Hij is ook links. Bij iedere schroef moest ik zeggen: ‘Andersom’ en ik besefte voor het eerst, dat zoiets simpels ons linkshandigen niks zegt. De wereld vergaat er niet van, maar het kan verdraaid lastig zijn en niet ongevaarlijk: zo is ‘rechts heeft voorrang’ in het verkeer voor mij géén automatisme.  

Linkshandigen zouden gevoeliger, creatiever en vooral intelligenter zijn. President Obama is linkshandig. Van de laatste zeven Amerikaanse presidenten schreven er vijf links. Vroeger moest je op school rechts leren schrijven, anders kreeg je een tik op je vingers. Daar doen we nu niet moeilijk meer over en tegenwoordig zijn voor linkshandigen speciale scharen te koop. In veel culturen moeten handelingen als schrijven en eten nog steeds met rechts. De linkerhand wordt er gebruikt voor ‘onreine klusjes’, bijvoorbeeld om je billen mee af te vegen. Handen schudden doen we ook altijd met rechts. In 1975 richtte de Amerikaan Dean R. Campbell een belangenvereniging van linkshandigen op. De eerste daad was het kiezen van een eigen ‘feestdag’ in augustus 1976, toen de dertiende op een vrijdag. Een ideale datum, want de rechtshandige wereld beweert dat linkshandigen onhandige pechvogels zijn en meer ongelukken veroorzaken.  Sinds 1999 doet ons land aan deze dag mee.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>