IJsheiligen – ‘laatste dagen waarop nachtvorst mogelijk is’

Zaterdag 11 tot en met dinsdag 15 mei zijn de IJsheiligen, genoemd naar katholieke heiligen met hun naamdag in deze periode. In de volksmond waren de IJsheiligen de laatste dagen waarop  nachtvorst  mogelijk is. Dat leidde ooit tot het misverstand dat er dan meer kans op nachtvorst is. Deze periode vormt de grens tussen koud weer en zomers weer, al was er  in 2008 in onze regio nog nachtvorst in de nacht van 23 op 24 juni.

 

Het is een van de oudste en meest bekende begrippen uit de volksweerkunde: de eerste berichten over deze ‘strenge heren’ dateren uit het jaar 1000. De IJsheiligen zijn: Mamertus van Vienne (11 mei), Pancratius van Rome (12 mei), Servatius van Maastricht (13 mei), Bonifatius van Tarsus (14 mei) en Sofia van Rome (15 mei). Bonifatius is niet de Apostel van Duitsland die in 754 in Dokkum door de Friezen werd vermoord (zijn naamdag in op 5 juni), maar een Romeins burger die in 307 doodgemarteld werd tijdens christenvervolgingen. Sofie is niet overal  IJsheilige, maar in sommige landen wel, omdat zij de beschermvrouwe tegen nachtvorst is. In de Alpen werden op die dagen vuren ontstoken ter bescherming van nachtvorst. Een late nachtvorst kan veel schade aanbrengen aan de gewassen; IJsheiligen ontlenen hun naam aan het gevaar van koud voorjaarsweer.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>