Alles open en bloot op internet door lek WikiLeaks

Alle ruim 250.000 diplomatieke berichten van de Amerikaanse overheid staat nu open en bloot op internet, inclusief namen en adresgegevens van informanten, door een wachtwoord dat journalisten van The Guardian in een boek hebben gepubliceerd. De Britse krant ontkent schuld. De klokkenluidersite WikiLeaks wilde de documenten gecontroleerd naar buiten brengen. De namen van informanten zouden worden vervangen door twaalf kruisjes: zo kon informatie openbaar worden, zonder dat iemand (levens)gevaar zou lopen.

Julian Assange gaf de documenten als eerste aan The Guardian. Journalisten konden er bij via een wachtwoord. Het wachtwoord was tijdelijk en het bestand zou maar heel even open staan: daarom publiceerden de journalisten dit wachtwoord in hun boek ‘WikiLeaks, Inside Julian Assange’s War on Secrecy’, dat al in februari uitkwam. ‘Wikileaks maakte een kapitale fout door het bestand over de hele wereld te verspreiden in plaats van het te wissen’, blijkt uit een reconstructie van het Duitse blad der Spiegel. Niemand had iets in de gaten, tot er binnen Wikileaks ruzie uitbrak en er een afsplitsing kwam: Openleaks. Om te bewijzen dat Assange onvoorzichtig met zijn gegevens omspringt, wijst Openleaks op dat ene verstopte bestand. WikiLeaks is woedend en heeft naar eigen zeggen Human Rights Watch, Amnesty en de Amerikaanse overheid op de hoogte gebracht, zodat zij mensen die met naam en toenaam worden genoemd in de artikelen, kunnen waarschuwen. Vooralsnog wil het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken niet op de kwestie ingaan.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>