Piraterij neemt wereldwijd toe

Het aantal aanvallen op schepen door piraten neemt wereldwijd toe. Er is niet alleen sprake van steeds meer gewapende zeerovers, ze worden ook steeds stoutmoediger en gewelddadiger. De eerste helft van dit jaar werden wereldwijd 266 aanvallen uitgevoerd, 70 meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een rapport van het International Maritime Bureau (IMB). Zestig procent van de aanvallen op zeeschepen zijn toe te schrijven aan Somalische piraten, vooral in de Golf van Aden.

 

De Somalische zeerovers hadden eind juni 20 schepen in hun macht en hielden 420 gijzelaars vast. Ze eisen vele miljoenen losgeld. Volgens het IMB groeit de piraterij ook voor de westkust van Afrika. Bij Benin zijn 12 tankers aangevallen; vorig jaar was dat er niet één. Vanuit het naburige Nigeria enterden piraten drie schepen. Daarnaast zijn 50 incidenten geteld bij Indonesië, Maleisië, Singapore en de Zuid-Chinese Zee.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Piraterij neemt wereldwijd toe

 1. Jules Vismale

  Zolang de mens over de wereldzeeën en oceanen vaart zullen er altijd piraten of zeerovers bestaan. Zo had je bijvoorbeeld de Vikingen, kapers, boekaniers, vrijbuiters (Filibusters) maar ook Chinese en Barbarijse piraten al was de ene groep zeerovers niet de andere en vele piraten hadden zelfs een bloedhekel aan slavernij! Er bestonden allerlei beroemde piraten als Zwartbaard (Edward Teach), William Kidd, Henry Morgan, Francis Drake enz. die oftewel erg bloeddorstig waren en belust op goud en goed maar ook joviale kerels die zich aan gedragscodes hielden. Ik hoop zelfs dat in de 3D tekenfilm van “The New Adventures of Peter Pan” de nieuwe Wendy Darling en haar broers gevangen genomen worden door kapitein James Haak die op zijn beurt wederom door de gigantische krokodil zal worden opgejaagd.

    /   Reply  / 
 2. Jules Vismale

  Als de desbetreffende piraten van het kaliber uit Peter Pan waren geweest dan was er vast wel om te lachen! Zij zaten constant achter de Lost Boys aan en de piraten van James Haak waren zelf gewoon grote kinderen! In de 3D-tekenfilm ‘The New Adventures of Peter Pan’ zijn het alleen de Lost Kids en de nakomelingen van de Darlings die steeds maar met hen moeten knokken waarbij het er wel erg grappig aan toegaat.
  Onder de Lost Kids zit trouwens een mooi en leuk meisje, Cynthia genaamd, en bijna een soort tomboy is en gekleed in een ingekorte lichtblauwe jeans. Het is een hele stoere jongedame die met haar vriendjes beter die Somalische zeerovers belachelijk had kunnen maken! Het zou voor de huidige piraten een grote belediging zijn zodra kinderen hen dwarsbomen!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>